save the date

Insikt

Datum: 2010-07-31 Tid: 21:23:32

Under mina 5 veckor på posten i sommar insåg jag något viktigt som rör mig och min framtid.
Jag insåg att jag absolut inte är någon 7-16-jobbare. Fy sjutton för att behöva göra samma sak dag ut och dag in varje måndag till fredag hela livet. Är det kul? Nej. Det är ju inget liv. Jag tycker helt synd om dem som har jobbat där sedan de var i min ålder och ännu yngre. Tänk att ha blivit kvar där i 40 år, gud vad tragiskt! Det finns fler andra liknande yrken där människor jobbar på ett och samma ställe hela livet och gör bara samma sak. Inte undra på att folk blir bittra! Det borde vara krav på att byta jobb (eller åtminstone arbetsplats) minst var 10:e år.

Jag insåg att detta "liv" inte är något för mig. Jag måste få jobba med något utmanande, något kreativt och något variationsrikt, annars tappar jag livsgnistan. Jag måste få vara lycklig i det jag gör, annars är det ju ingen mening. Hellre fattig och lycklig än rik och olycklig.

Pågående flyttpackning

Datum: 2010-07-31 Tid: 12:01:36Så här ser det ut hos mig just nu. Inte så kul men det måste ju göras. Vädret är ändå inte vad som kan förväntas i slutet på juli så det gör inte så mycket.
Vad gör ni idag?

Freedom!

Datum: 2010-07-30 Tid: 18:36:38

Idag jobbade jag sista dagen på posten. Nu är jag fri! :D Ledig till den 30 augusti, då skolan börjar. Känns oerhört bra måste jag säga!

Jag bakade igår kväll och idag bjöd jag kollegorna på mockarutor eftersom det var sista dagen. Det var mycket uppskattat!Efter jobbet åkte jag och Micke ut och slog lite på ranchen. Och jag var het idag, träffade alla bollar i hinken, personligt rekord! :D En mycket lyckad fredag med andra ord. Hur var er dag?

Häng med på turen!

Datum: 2010-07-29 Tid: 19:53:57

Här är en film som jag spelade in för några dagar sedan på jobbet, så ni får se lite hur jag har det.
Och ni som tänker "men gud hon åker ju baklänges!" i slutet av filmen - vi må sitta på fel sida när vi kör, men baklänges kör vi inte! :P Det har nåt att göra med reflektionen i vindrutan skulle jag tro, därför det ser ut som jag kör baklänges.

Lite bilder från arbetsdagen

Datum: 2010-07-28 Tid: 20:55:54Finn ett fel.. ;) Haha nej då, skämt åsido så träffade jag Crille-lajnen idag, han bor ju på mitt distrikt så jag tittade in en sväng för lite catching up. Var hur länge sedan som helst vi sågs så det var på tiden!
De andra bilderna är lite andra coola snubbar jag träffade på under turen idag men de var inte lika sociala.

Skönt att jobba när det regnade. Inga bromsar, inga getingar, ingen svett.
Vad har ni gjort denna regniga sommardag?

Sandra

Datum: 2010-07-27 Tid: 15:58:25

Jag var ju i Stockholm och plåtade för en dryg vecka sedan. Sandra fick i present att vara modell för en dag och hon hade sin kompis Ida med sig. Igår kväll blev jag klar med bilderna så här kommer ett första smakprov. You like?


Modell: Sandra Björnberg
Makeup och hår:
Madeleine Jansson
Foto: Jag

Det måste finnas gränser för hur övertydlig man behöver vara

Datum: 2010-07-26 Tid: 16:07:27

Jag frågar mig om den här skylten verkligen är nödvändig?

Min helg i bilder

Datum: 2010-07-25 Tid: 19:58:00
Svalt och skönt

Datum: 2010-07-23 Tid: 15:14:09Idag var det riktigt gött att jobba, av flera anledningar. Dels var det löjligt lite post, då går det fort som attan. Men framförallt var det molnigt och svalt, vilket gör livet som lantbrevbärare tusen gånger lättare att leva. Var riktigt behagligt i postbilen, fler sådana arbetsdagar tack!

Vid sjutiden ikväll åker vi ut på landet där vi tillbringar helgen med fiske, sällskapsspel, god mat och trevligt sällskap :)

Vi hörs på söndag hörrni. Tjingeling!

Tack!

Datum: 2010-07-22 Tid: 22:13:21

Tusen tack alla som röstade på mig i fototävlingen som jag var med i. Det resulterade i en tredjeplats och ett ministativ i vinst :D

Tack också till Elin såklart, utan henne, ingen sommarbild, och utan sommarbild, inget ministativ :)

Här är en tjusig bild på Elin från samma dag som när vi plåtade sommarbilden :) Den här är härlig tycker jag, med vinden som griper tag i hennes gyllene lockar :)


Framför kameran: Elin
Bakom kameran: Jag

Gissa!

Datum: 2010-07-22 Tid: 14:58:21

Igår var vi på en spelning med bandet Random. Mickes bror spelar med där och de hade spelning på ett uteställe. De var riktigt duktiga, körde lite blandat rock och skatepunk.Nu ska jag strax iväg och göra en himla rolig grej! Jag säger inte vad det är men här är en ledtråd. Kan du gissa vad jag ska göra? ;-)

Swing it magistern

Datum: 2010-07-21 Tid: 20:59:37

Vi var iväg en sväng till Dillingby och slog lite. Jag hade en bra träff, resten var mest fjuttar. Men men.. Därför tog jag bilder på Micke istället för han kan de där grejerna lite bättre. Jäklar vad det viner i vinden när han svingar klubban.


Fotat med kompaktkamera.

Jag gick vidare i fototävlingen

Datum: 2010-07-20 Tid: 16:15:44

Jag är finalist i Ebbas fototävling, så gör mig en jättetjänst och rösta på mitt bidrag (nummer 5)! Man får två röster per person och man kan lägga båda rösterna på samma person :)
KLICKA HÄR för att rösta!

Jag tävlar med den här bilden:Framför kameran: Elin
Bakom kameran: Jag

Och en slank hon hit, och en slank hon dit...

Datum: 2010-07-19 Tid: 15:42:58

...och en slank hon ner i diket!
Japp, det hände mig idag på jobbet. Jag körde ner i diket. Men det är inte så farligt som det låter. Jag backade ner i diket, lugnt och försiktigt, tills jag satt fast. Intelligensnivån är inte på topp. Men jag fick möte, en stooor långtradare på en liten trång grusväg. Jag börjar backa och ser inte skymten av en mötesplats. Men så får jag syn på den där plätten, den såg ut att vara platt åtminstone. Men se tji fick jag, för under det "välkammade" gräset gömde sig ett dike och där hamnade jag och postbilen.
Som tur var fick jag hjälp upp av lastbilschauffören (som kom förbi mig på den lilla vägen, mission accomplished!) och en snäll mc-kille som råkade köra förbi just då (jädrar vad trafikerad den lilla kostigen var då helt plötsligt).

Kul när det händer lite oväntade grejer på jobbet så det inte bara är samma samma hela tiden. Måste få uppleva lite äventyr också!

Bilden har ingenting med dikeskörningen att göra, utom möjligvis PRÄSTENs lilla kråka... Långsökt kanske, men jag har ingen bild på incidenten så man tar vad man haver.

Jill och Hans 2009-08-15
Rånäs Slott

Hos Sara

Datum: 2010-07-18 Tid: 22:31:16

Det blev en stor bamsekram när jag kom dit, underbart! Vi handlade och Sara lagade god mat - kött med välgräddade kroketter (eller rotsaker, vilket man föredrar) och bea.
Efter maten blev det film och snacks. Egentligen var jag trött men det slutade med att vi satt uppe till ett ungefär och pratade. Vi hade ju lite att ta igen :P
Idag (söndag) blev det frukost ute och sedan lite sällskapsspel. Jag fick Allsång på Skansen i present av Sara och det var jätteroligt! Det slutade med att vi åkte till Akademibokhandeln och köpte ett spel till, haha!
Innan dess fick jag dock massage. Riktig massage, av en riktig massageterapeut. Det ni! Sara knådade och tryckte tills jag var alldeles röd och sömnig. Men det var jätteskönt! Jag tog en snygg bild på mig också, underifrån när jag ligger i massagestolen, haha! Ny profilbild kanske, eller vad säger ni? (se nedan)

Tack för allt vännen, vi måste ses snart igen! Det ska inte ta ett år till nästa gång!

Behind the scenes från igår

Datum: 2010-07-18 Tid: 20:21:47

Lite bilder från gårdagens plåtning. Resultat och färdiga bilder får ni vänta lite på, det kommer förhoppningsvis senare i veckan. Men så här såg det i alla fall ut igår under vår plåtning på Långholmen.

Photoshoptips - ta bort svett/glansig hy

Datum: 2010-07-17 Tid: 08:58:23

Idag ska jag in till Stockholm för en fashionplåtning, ska bli riktigt roligt eftersom det inte är så ofta jag får plåta fashion. Vi ska vara på Långholmen så det kommer nog bli grymt! Ska se till att fixa lite behind the scenes så ni får se.
Efter plåtningen bär det av till Tumba för att träffa underbara Sara (rimmar nog av en anledning) som jag inte träffat på år och dar. Ser fram emot det jättemassor!! Jag blir kvar där till imorn så för att ni ska ha nåt att läsa här på bloggen under tiden så bjuder jag på ett litet Photoshop-tips.
Om du fotograferar människor utomhus i sol och värme är det lätt hänt att de blir svettiga och det kommer att synas på bild eftersom det blir glansigt i deras ansikten där ljuset reflekteras. Detta kan man motverka med två medel.
1) Puder, som jag nämnde i inlägget med tips inför bröllopsfotografering.
2) Klonstämpeln i Photoshop.

Jag valde en bild på bruden (Sara) tillsammans med en av hennes tärnor (Janina) för att visa hur du gör och hur resultatet blir.

Man ser tydlig skillnad runt brudens näsa framförallt.
Var dock försiktig så det inte ser för utsmetat ut. Bildbehandling ska aldrig synas, då har man tagit i för mycket tycker jag.

Videon som tar död på myten att det krävs en bra kamera för att ta bra bilder

Datum: 2010-07-16 Tid: 21:12:52

Hittade den här videon hos Michaela. Mycket sevärd eftersom den väger tungt i debatten gällande kameran vs. fotografen.

Många tror att ju bättre utrustning man har, desto bättre bilder tar man. Det är en myt! Visst, en bra kamera är ett bra hjälpmedel, men det är också allt. Det är vad du gör med utrustningen som är intressant.

Titta på videon och få dig en riktig tankeställare.

Jag är med och tävlar!

Datum: 2010-07-15 Tid: 21:57:44

Ebba anordnar en fototävling i samarbete med http://johanpixels.se/webbshop/ och jag är med och tävlar med den här bilden:


Framför kameran: Elin
Bakom kameran: JagTemat är din bästa sommarbild och det är tre priser.
1: En Reflexskärm 5 i 1, 60 cm
2: En Ir-kontroll eller trådutlösare (som passar din kamera, inte nödvändigtvis för nikon med andra ord)
3: Ett ministativ

Var med och tävla du också - KLICKA HÄR!

Minigolf

Datum: 2010-07-14 Tid: 21:24:14

Kvällen bjöd på en minigolfrunda med Niklas och Sofie. Vi tjejer var väl inte direkt med i toppstriden, men det är ju så att man måste låta killarna få glänsa, annars blir de så kinkiga.
Mycket trevligt var det iaf, om än något varmt.

Micke har tagit bilderna med sin Iphone.

Jag saknar dig vännen

Datum: 2010-07-13 Tid: 20:41:54

När man saknar någon är det tur att man kan plocka fram minnen och le åt dem.

Precis vad man behöver när man håller på att dö av värmeslag..

Datum: 2010-07-12 Tid: 17:35:44

32 grader visade termometern när jag satte mig i postbilen strax efter kl 10 imorse. Det skulle bli en arbetsdag som handlade om en enda sak - överlevnad.

Bäst som jag satt där och körde med svetten rinnandes ner i ögonen och blodtörstande hästbromsar surrandes kring huvudet kände jag mobilen vibrera i fickan. Ett inkommande sms och hoppets låga tändes. Kanske var det en god vän med några vänliga ord som skulle få mig att le mitt i all misär.

Jag öppnade sms:et och hoppet byttes mot en vilja att kasta ut mobilen genom fönstret.Sol- och badhelg!

Datum: 2010-07-11 Tid: 21:31:14

Vi har solat och badat och kopplat av. Jag var riktigt sur i lördags mitt på dagen för då var det mulet. MULET!! Här är det strålande sol och tropisk värme i veckorna när jag sitter i den där äckliga postbilen och dricker mitt pissljumma vatten för att överleva. Och så är man äntligen ledig och åker ut på landet för att sola och bada. Och då kommer molnen?! Inte rättvist tyckte jag och hängde läpp ett bra tag. Solen kom dock senare på eftermiddagen och jag blev lite gladare igen.Lördagen avslutades med vattenmelon i kvällsolen. Helt underbart!
Snyggt fotat av Micke också, som komponerade bilden så att det såg ut som om jag hade en röd blomma i håret. Det är i själva verket en röd pelargon som står ett par meter bakom mig på altanräcket.Djur finns det gott om på landet och jag lyckades fånga en ekorre och några svalor på bild. Inga guldbilder direkt, men så är jag ingen djurfotograf heller. Och de rackarna lät mig inte komma så nära heller. De förstod inte mitt problem när jag sa åt dem att sitta kvar eftersom jag bara hade ett 28-75mm objektiv på kameran och inte kunde zooma speciellt långt. Dumma djur!Idag söndag, tog jag och Micke årets första dopp! Jag tror banne mig att det var 2000-talets första dopp, fram till idag hade jag inte badat i svenskt vatten på många herrans år. Men idag var det dags. Visst var det lite kyligt och jag stod på badstegen en bra stund innan jag äntligen vågade mig i. Det svalkade skönt och jag poserade stolt framför kameran som nybadad!

Det blir en helg på landet

Datum: 2010-07-10 Tid: 09:39:48

Trevlig helg så hörs vi imorn!

Tipsinlägg - bröllopsfotografering

Datum: 2010-07-09 Tid: 20:24:18

Förberedelser

Innan en bröllopsfotografering bör du träffa brudparet för att tillsammans med dem titta ut en plats för porträtten samt gå igenom specifika önskemål och villkor. Kanske vill brudparet ha lekfulla bilder men absolut inga svartvita, eller kanske vill de ha klassiska porträtt i både färg och svartvitt. Anteckna deras önskningar så att du kommer ihåg när du åker därifrån.
Ha gärna en checklista till hands där ni tillsammans tittar på vilka bilder som är viktiga för dem att få med och vilka ni kan hoppa över. Exempelvis detaljbilder på blommor, ringar och skor, gruppbilder med tärnor och marskalker etc. Checklista finns att ladda ner från olika bröllopssidor, t ex här.

Diskutera en plan B tillsammans med brudparet om vädret inte är på er sida. Hitta någon fin plats inomhus eller under tak om regnet öser ner. Kanske festlokalen eller kyrkan kan vara ett alternativ. Om det regnar lätt kanske ni kan vara ute under ett vitt paraply? Kom överens om ett alternativ som passar brudparets önskemål. Se till att ni besöker den platsen också för att se att det går att ta varierade porträtt även i den miljön.

Om du ska fota inne i kyrkan så bör du fråga brudparet vilken klädsel som gäller vid vigseln. Försök hitta en outfit som passar den angivna klädkoden, men som du samtidigt är bekväm i så att du kan jobba obehindrat av vad du har på dig. Klä dig respektfullt men ändå så bekvämt som möjligt.

Inspireras av andra
inför din bröllopsfotografering. Titta på andra fotografers bröllopsbilder och lyssna gärna på kärleksmusik medan du gör det, det kan hjälpa! Försök hitta bilder som passar brudparets önskemål men samtidigt din personliga fotostil och se hur det har gjorts tidigare. Till hjälp kan du också skriva ut bröllopsbilder och ha med dig ifall du tycker att du kör fast när du är på plats.
Tänk bara på att du ska inspireras av andra, inte direktkopiera. Hitta inspirationsbilder och tänk efter hur du kan göra det till ditt eget.

Peppa dig själv
och titta på dina egna, bästa bilder. Tänk på vad nöjd du var med senaste fotojobbet och peppa dig själv till att förbättra dig ännu lite till denna gång. Om det är ditt första bröllop får du tänka att de faktiskt valde dig av en anledning – att de tycker att du är en bra fotograf. Då bör du nicka och hålla med! Heja på dig själv och lägg jantelagen åt sidan – du är professionell, kreativ och bra!

Det finns inga garantier att allt ska gå smärtfritt på ett bröllop. Någonting kan hända dig som fotograf – din utrustning kan gå sönder eller du kan ramla och skada dig. Men andra saker kan också gå fel, något som rör brudparet eller vigseln i övrigt. Därför bör du ha en mental beredskapsplan. Skapa scenarion i ditt huvud där saker och ting inte går som planerat och tänk efter (och skriv gärna ner) hur du ska tackla det och hur du ska agera i det fallet. Överdriv gärna – tänk efter hur du ska göra om t ex en bäver ramlar ner genom kyrktaket mitt i vigselakten. Det är högt osannolikt att det inträffar MEN om du har förberett dig för något sådant blir det lättare att tackla småsaker som inte går som planerat.

Dagen innan fotograferingen bör du se till att batterierna är laddade, att minneskorten är tömda, att bilen är tankad och att all utrustning är med.
Utrustningen bör bestå av följande:

Kamerahus och reservkamerahus. Om du inte har en egen reservkamera kan du försöka låna av någon du känner. Två kamerahus är bra att ha av två anledningar. För det första har du en reserv om den ena går sönder. För det andra är det bra att ha två kameror med två olika objektiv på om du fotar vigseln. Du kommer inte hinna byta objektiv under vigselakten så då kan du använda båda kamerorna och fota med, det ena kanske med en telezoom och det andra med en vidvinkel eller vad som nu kan tänkas passa.

- Ljusstarkt objektiv. Detta är viktigt framförallt i kyrkan. Många kyrkor är mörka och dunkla och då är det bra med ett objektiv med stor bländare (1,8 eller 2,8) för att kunna ha en tillräckligt snabb slutartid och få skarpa bilder.

Reflexskärm. Tål att sägas många gånger – ovärderligt verktyg vid framförallt porträttfotografering.

- Extra batterier och minneskort. Sådant går åt under dagen.

- Vattenflaska. Högsäsongen för bröllop är mellan maj och september och då är det ofta varmt ute. En flaska vatten räddar dig undan uttorkning och svimningsanfall.

Puder. Av samma anledning som ovan – värmen gör att brudparet lätt blir svettiga och glansiga i ansiktet. Köp en puderdosa med transparant puder så att du kan täcka de glansiga partierna och få brudparet att se ut som allra vackrast ut på sina bilder. (Finns dock sätt att rädda glansiga ansikten i Photoshop. Finns det önskan om att jag visar hur? Isåfall gör jag det.)

Ligg- och sittunderlag. För att få olika vinklar i dina bilder kommer du att tvingas sitta och ligga i konstiga positioner och på konstiga ställen. Skydda dina kläder genom att lägga något under som du kan sitta och/eller ligga på. Detta kan också användas till brudparet, om de ska sitta på exempelvis en stentrappa. Tänk då på att underlaget bör vara vitt så det går att dölja under brudklänningen. Ett duschdraperi använder jag, funkar prima.

- Stol eller stege. Om du är kort (som jag) och/eller vill ta bilder ovanifrån ner på brudparet kan detta komma väl till pass. Om du har en stol med dig kan den användas både till dig att stå på och till brudparet att sitta på.

Visitkort. Det är stor risk att gästerna blir nyfikna på dig när de ser att du springer runt och fotograferar. Ha dina visitkort beredda, knyt nya kontakter och skaffa nya kunder.

På dagen

Se till att vara på plats i god tid. Var hellre där en timme för tidigt än 5 minuter för sent. Då vet du att du är på plats och du hinner fixa lite inställningar och kolla ljus och vinklar en gång extra innan brudparet kommer.
Dessutom händer det lätt att brudparet är sena eftersom de har ett ganska tajt tidsschema att följa på sin bröllopsdag. Om de är lite sena vill inte du vara ännu senare, då vill du vara beredd att köra så fort de anländer.

Många säger att fota bröllop är det svåraste man kan göra. Och det ligger nog något korn av sanning i det i alla fall, det är inte helt lätt. Du har (ofta) att göra med den svartaste nyansen av svart i brudgummens kostym och den vitaste nyansen av vitt i brudens klänning. Om du exponerar din bild efter det svarta är det risk att klänningen fräter igenom och förlorar detaljer. Om du exponerar din bild efter det vita är det risk för att mannens klädsel blir alldeles för mörk. Tricket är ändå att underexponera ett eller ett par steg. Det finns ofta fler detaljer i klänningen än i kostymen och en lite underexponerad kostym är ingen fara medan en alldeles för överexponerad klänning är en smärre katastrof.

Se till att fånga ögonblicken. Var beredd med kameran hela tiden, rätt vad det är slappnar du av och sänker kameran och då missade du ögonblicket när brudens mormor pussar henne på kinden och säger att hon är den vackraste bruden i hela världen. Håll alltid utkik efter den där spontana bilden som höjer kvaliteten på bröllopsalbumet enormt. Det är större chans att du fångar de där speciella ögonblicken och den där pangbilden om du ställer in seriebildtagning på din kamera.

Försök att skaka av dig din eventuella nervositet, den kommer garanterat smitta av sig på brudparet som säkerligen är lite nervösa själva redan. Säg åt dem att de ska vara så naturliga framför kameran som möjligt och be dem gärna pussas och vara kärvänliga med varann, skratta tillsammans med dem och få dem att slappna av.

Om du fotar vigseln bör du fota med manuella inställningar
. På så sätt har du fullständig kontroll över exponeringen i dina bilder. Här gäller det ju att få bilden rätt från början, vissa bilder får du ingen chans att ta om.

Visa respekt i kyrkan
. Prata med prästen innan vigseln om vem du är, vad ditt jobb är och fråga honom/henne var det är okej att du står någonstans och fotograferar.Försök att inte springa omkring för mycket under vigseln, gå så tyst du kan så du inte stör ceremonin. Jag själv försöker att förflytta mig under tiden folk sjunger psalmer. Ha vigselprogrammet bredvid dig (be om ett sådant innan vigseln) så du vet vad som kommer härnäst eftersom du inte vill missa viktiga bitar i vigselceremonin.

När du kommer ut från kyrkan får du inte glömma att ändra inställningarna. Du har förmodligen skruvat upp ISO till en nivå som knappast behövs utomhus.
Se till att ställa dig så du har en bra plats att fota från när brudparet kommer ut från kyrkan.

Efter fotograferingen

Var inte så snabb med att radera bilderna från minneskorten
så snart du laddat upp dem på datorn. Se till att säkerhetskopiera bilderna ifall tekniska fel inträffar.

Utvärdera
gärna ditt arbete efteråt. Skriv ner, för din egen skull, det du gjorde bra under dagen och det du lärde dig som du ska tänka på till nästa gång. Detta är en otrolig hjälp så att du slipper göra samma misstag flera gånger och din utveckling går snabbare framåt.

Fråga brudparet om det är okej att du lämnar deras namn och nummer som referenser om framtida kunder frågar. Alternativt kan du be om ett skriftligt omdöme som du kan ha på din hemsida eller som papperskopia.

Var noga med hur du paketerar din leverans till brudparet (med bilder, CD och/eller album). Tänk på att posten kanske inte handskas med din försändelse lika varsamt som du gör. Skriv gärna på att den innehåller bilder eller en CD så kanske de är lite extra försiktiga. Investera i vadderade kuvert och dylikt.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
För vidare tips kan jag dels rekommendera Emelie Ohlssons blogginlägg om tips angående bröllopsfotografering. Jag kan också rekommendera er att läsa böcker skrivna av fotografen och författaren Scott Kelby. Han skriver om yrkesfotografens hemligheter och berör bland annat ämnet bröllopsfotografering. Hans böcker är mycket läsvärda!

The dreams you dare to dream really do come true

Datum: 2010-07-09 Tid: 15:33:23

Jag har gjort en videosnutt av alla bilderna från bröllopsfotograferingen med Sara och Alexander. Medan ni njuter av den ska jag fixa ihop ett tipsinlägg med tips när det gäller bröllopsfotografering. Claudia har nämligen önskat det, och då är det klart jag ska fixa det :) Njut av videon nu!

Jobb jobb jobb

Datum: 2010-07-08 Tid: 19:21:20

Jag tycker inte jag gör annat än jobbar på dagarna. Jag jobbar även efter jobbet. Men det gör jag gladeligen. Nu ikväll ska jag bränna skiva med bröllopsbilder, packa ihop bildleveranser till imorgon, skriva fakturor med mera. Och jag älskart! Jag sitter och jobbar med ett leende på läpparna! Har man hittat rätt då eller har man hittat rätt?
Jag kan säga att jag INTE har ett leende på läpparna när jag sitter i postbilen om dagarna. Skillnad på jobb och jobb.

Eftersom jag ändå sitter och grejar med bröllopsbilder, måste jag ju ha med en här också. Vackra Sara och Alexander som får mig att le varje gång jag tittar på deras bilder. Önskar er all lycka!


♥ Sara och Alexander 2010-07-03

Varning för TV4:s fototävling!

Datum: 2010-07-07 Tid: 22:36:29Jag vill höja ett varningens finger för TV4:s (hemmakanalen.se) fototävling. Här gäller det att läsa villkoren ordentligt och förstå vad det är man går med på.
I deras villkor står bland annat om upphovsrätt och i och med din medverkan i fototävlingen ger du TV4 rätten att fritt använda dina bilder, inklusive att sälja dem vidare till en tredje part. De får även rätten till att ändra de bilder som medverkar i tävlingen. Så här står det:

"Genom dessa användarvillkor godkänner du att TV4 erhåller en rätt att lagra och utnyttja Innehållet, i dess helhet eller delar, i alla medier och metoder, utan begränsning i tid och territorium, i ursprungligt och ändrat skick. TV4s rätt enligt denna punkt gäller även efter att ditt användarkonto eller tjänsten har upphört.
TV4 har rätt att vidareupplåta rättigheterna till tredje part med rätt för sådan part att upplåta rättigheterna till annan."


I klartext kan man kalla det bildstöld rätt och slätt. De tar din bild utan att ge dig ersättning, och kan sedan tjäna pengar på den och använda den till marknadsföring utan att du får ett rött öre. Skandal!
Så tänk efter en och två gånger innan du medverkar i den här tävlingen och se till att du verkligen är införstådd med villkoren! Detta gäller generellt, du ska vara väldigt försiktig när det gäller användarvillkor och upphovsrätt.

Sprid gärna detta vidare!

Mera Sara och Alexander

Datum: 2010-07-07 Tid: 15:40:22

De är så vackra och kärleken strålar om dem :)
Älskar motljuset på vänstra bilden, jag tycker det förstärker den romantiska känslan. Håller ni med?


Sara och Alexander 2010-07-03

Vackra Sara

Datum: 2010-07-06 Tid: 16:19:45


Från Sara och Alexanders bröllopsfotografering
Estuna 2010-07-03


Klicka för att se den svartvita versionen.

Bildbomb: Elin - sommarporträtt

Datum: 2010-07-05 Tid: 18:54:59

I lördags efter bröllopet fotade jag Elin som brukar assistera mig. Det var knepigt att hålla reflexskärmen själv när det blåste så väldigt men å andra sidan är det synd att klaga på blåsten för den gav fin Carola-effekt åt Elins blonda lockar :D

Här är de bilderna Elin valde ut. Vilken tycker ni är bäst?


Framför kameran: Elin
Bakom kameran: Jag

Första bilderna på herr och fru Lindgren

Datum: 2010-07-05 Tid: 15:48:05

Nu har brudparet sett sina bilder så nu kan ni få se dem också. Här kommer några stycken på de lyckliga tu. Vackert par, inte sant?


♥ Sara & Alexander 2010-07-03 ♥

Vinnaren i fototävlingen

Datum: 2010-07-04 Tid: 21:43:23

Med drygt 38% av rösterna blev vinnaren i fototävlingen MALIN med den här tolkningen av temat:


Hon vinner boken Konsten att ta vinnande bilder som är skriven av Göran Segeholm.

På andra plats kom Rebecka och på tredje plats kom Mariette. Länkar till Malin, Rebecka och Mariette hittar ni längst ner i menyn här till höger. Så klicka er gärna in på deras bloggar och lämna en kommentar eller så, då blir nog tjejerna himla glada!
Länkarna finns kvar hela juli ut.

Tack till alla som skickade in bidrag till tävlingen och till alla er som röstade! Det kommer säkerligen fler tävlingar framöver så tveka inte att kika in på bloggen igen!

Dags att räkna röster

Datum: 2010-07-04 Tid: 20:09:04

Uj uj uj, tiden springer iväg och nu är klockan efter åtta. Det betyder att röstningen i fototävlingen är klar och nu är det dags för mig att räkna röster.

Sneak peak

Datum: 2010-07-04 Tid: 15:32:37

Nu har jag suttit och redigerat bröllopsbilder som en galning, satt till halv ett igår natt och idag har jag gått mellan datorn och solstolen på balkongen.
Jag kan bara visa en liten tjuvkik, jag har ju som policy att brudparet ska få se sina bilder först. Men som sagt, en liten sneak peak bjussar jag på här!

En heldag med kamerorna, Elin, brudpar och sol

Datum: 2010-07-03 Tid: 19:51:40

Puh vilken dag! Varm men härlig och rolig!
Först bar det av ut till Estuna kyrka där jag fotade porträtt och vigsel. Vackert brudpar och solsken resulterade i en hel drös fina bilder. I kyrkan var det svalt och skönt, vackert och intimt. Sedan åkte brudparet iväg i häst och vagn och jag och Elin pustade ut en stund. Sedan åkte vi till Borgmästarholmen och fotade, då gick Elin från assistent till modell och jag fick själv bemästra reflexskärmen. Vilket inte var helt lätt eftersom det blåste småspik vid vattnet, men en hel del fina bilder fick vi och Elin verkade nöjd. Hon var så söt i klänning (som hon sytt själv!) och sina blonda prinsesslockar!

Blev tyvärr inte så många behind the scenes, det hanns liksom inte med. Men Elin knäppte ett par bilder på fotografen, haha! Så det är det jag har att bjuda på för tillfället. Nu har jag dryga 800 bilder att gå igenom, smutt!


Foto: Elin
Redigering: Jag

Porträtt och vigsel i Estuna idag

Datum: 2010-07-03 Tid: 10:04:44Batterierna är laddade, minneskorten är tömda, väskorna är packade. Jag är redo för bröllop! Ska bli så himla kul! Jag har bästa Elin med mig som assistent också, jag hör nästan hennes härligt smittande skratt redan nu :D Efter bröllopet ska jag faktiskt plåta Elin :) Ska bli roligt det med! Får se om vi hittar några fina platser men det ska nog inte bli några problem, tror inte vi behöver oroa oss för dåligt väder idag ;)

Har jag tur tar Elin några behind the scenes från bröllopsfotograferingen, de kommer i så fall upp på bloggen senare i eftermiddag.

Ha det bra i solen, glöm inte att smörja in er och drick ordentligt!

Följ gärna min blogg med Bloglovin!

Datum: 2010-07-03 Tid: 07:39:49

Jag har mellan runt 100 unika besökare varje dag, jätteroligt tycker jag! Men jag har bara 14 prenumeranter. Ni andra 86 läsare kan också ta och börja prenumerera tycker jag! Då missar ni inga inlägg och dessutom är chansen större till sponsrade tävlingar om jag kan visa att jag har många som läser min blogg!

Så börja prenumerera nu på stört! Det skulle göra mig väldans glad!
Följ min blogg med bloglovin

Golf

Datum: 2010-07-02 Tid: 20:03:12

Jag och sambon inledde helgen med att åka ut till Dillingby Golfbana och slå lite. Han visade mig hur jag skulle göra och jag försökte efter bästa förmåga, haha. Inte lätt, men fick till ett par bra slag i alla fall.
Det bästa var när jag sa till Micke att eftersom jag är en visuell person så skulle jag titta på några slag han slog och så kunde jag se hur han gjorde, istället för att han berättade hur jag skulle göra. Micke slog några slag, jag tittade och tog in och sedan ställde jag mig och slog och fick iväg världens pangboll. Mickes kommentar: Gris.Efter golfen bjöd älskling ut mig på restaurang, det var mysigt och himla gott!

En oerhört viktig insikt

Datum: 2010-07-01 Tid: 21:12:35

Jag vet inte om jag är lite efter nu kanske, men jag insåg just att (planeten) Uranus låter som en otrevligare variant av "din gump" om man säger det på engelska.
Prova får du se ;)

Väder

Datum: 2010-07-01 Tid: 15:47:31

Mörka moln, regn och endast 15-16 grader. Inte så kul tycker nog de flesta som vill njuta av semestern i en solstol på balkongen eller på badstranden med familjen.

Fantastiskt toppen tycker jag som sitter i postbilen i 4 timmar utan AC! Underbart väder för en lantbrevbärare idag, det gillar vi!
Jag slapp dessutom både bromsar och reklam idag, lovely!


Regn är härligt när man inte är ledig

Jag är en glad och kreativ flicka som ofta har ganska många järn i elden.
Jag driver företaget Bäckers Foto i Norrköping. Utöver fotografi sysslar jag med bowling och bridge.
I bloggen bjuder jag på mitt liv, mina bilder och mina åsikter. Häng med, det blir skoj!

bloglovin
Fotokurser 2011
Läs mer...

Morgongåvefotografering
Läs mer...